Het team

Beste vrijwilligers,

Misschien heb je het al vernomen, helaas is door alle veranderingen m.b.t. corona het EK gecanceld.  Het valt ons alle zwaar zo kort voor de eindstreep, we keken uit naar een geweldig evenement. Maar dit kon ook alleen maar geweldig worden met jullie hulp.

Wij zijn dan ook ontzettend dankbaar dat we op jullie mochten rekenen. Hopelijk brengt de toekomst ons opnieuw ooit samen. Heel erg bedankt!

Erik, Albert, Ingrid, Chris, Marko, Thijs, Ronnie, Ouisal en Bianca

Het EK Schapendrijven 2021 komt naar Nederland (afgelast)

Het is hartje zomer 2020 als Erik Groot een telefoontje krijgt van COWS met de vraag of hij mogelijkheden ziet het EK Schapendrijven 2021 te organiseren. Buiten is het warm, de schapen lopen rustig rond en de honden puffen uit in de schaduw. Het enthousiasme groeit meteen. Het is drie jaar geleden dat Erik en zijn team in Hoogwoud het WK Schapendrijven organiseerden. Dertigduizend bezoekers bezochten het evenement, dat voor het eerst buiten het Verenigd Koninkrijk plaatsvond. Handlers van over de hele wereld streden dagenlang om de titel van ’s werelds beste schapendrijver. Tientallen nationaliteiten verenigden zich in één passie: de prachtige sport van het schapendrijven.

En nu, een paar zomers, een hoop overleg verder, is het zo ver: de organisatie van een nieuw evenement met internationale allure vindt plaats in Nederland: het EK Schapendrijven 2021! De COWS heeft in vertrouwen de organisatie in handen gelegd van het team dat ook verantwoordelijk was voor het WK. En zij staan vol motivatie klaar om een fantastisch spannende competitie te organiseren.

Sport

De magie van het schapendrijven, zowel als hobby en voor wedstrijden, is voor het hele team een grote drijfveer. Zoals bij Thijs, vijfentwintig jaar geleden kocht hij zijn eerste border collies “Na een dag werken was er niets ontspannender dan met je honden bij de schapen trainen”. Ook voor Bianca is de sport een grote liefde: “het tot oplossingen komen, het bezig zijn in de buitenlucht, het samen trainen met mede-handlers, dat maakt het voor mij zo mooi”. Albert zegt “ik vind het razend knap dat de handler oog kan hebben voor zowel de hond als de schapen”. Marko benadrukt ook de pracht van de samenwerking tussen mens en dier. “Het mooiste, vind ik een jonge hond zien opgroeien en te trainen”, straalt Chris.
Albert Scheper • Bianca Langras • Chris van Noye • Erik Groot • Ingrid Scheper- van Wijk • Marko Koens • Ouisal Belghitti • Ronnie van Huet • Thijs Gottmer

Team

De kracht van het team zit in haar ervaring en komt samen vanuit alle hoeken van Nederland. Van Groningen tot Brabant en van de kop van Noord-Holland tot de Achterhoek. “Het is een eer hier weer onderdeel van te mogen zijn”, zegt Ouisal. Het team heeft uiteenlopende ervaring: als handlers, organisatoren van wedstrijden, course directors en juryleden.

De organisatie kan zich goed inleven in de handlers “Je hoopt dat alles wat je je hond geleerd hebt samen komt op het moment dat het ertoe doet”, zegt Erik. Hij kent het gevoel dat je krijgt als je je startbewijs verdiend hebt. “Het geeft zo’n geweldig gevoel als je op het EK terrein mag starten en alle ingrediënten kloppen”.

Spannende tijden

Het zijn rare tijden om een evenement te organiseren. “We gaan er als organisatie alles aan doen om het iedereen naar de zin te maken. Uiteraard houden we streng rekening met de maatregelen. Er komt sowieso een livestream die overal te volgen is, of er tegen die tijd publiek is toegestaan of niet. Alle ontwikkelingen zullen te volgen zijn op onze social media pagina’s”, aldus Erik. Het doel is hoe dan ook dat iedere deelnemer en (online) bezoeker met mooie herinneringen kan terugkijken en er straks drie trotse podiumplaatsen zijn gevuld. Het team kijkt uit naar een EK waarin mensen uit al die verschillende landen elkaar weer kunnen ontmoeten en hun passie kunnen delen. Inge: “ik kijk natuurlijk uit naar al die fantastische runs van deze top-handlers”. “En achteraf tevreden proosten met een groot glas bier op de nieuwe kampioen”, vult Ronnie aan.

Ook omgeving Hoogwoud begint zich al op te maken voor het EK. De landeigenaren hebben hun vertrouwen weer toegezegd en de burgemeester en wethouders verwelkomen ook graag weer handlers uit vele omliggende landen. Ook gaat het COWS en bestuur mee in de plannen van het team en worden momenteel de handen ineengeslagen met verschillende sponsoren, waaronder hoofdsponsor CSJ.
De eerste stappen van het organiseren van een onvergetelijk internationaal evenement zijn gezet. Door het jaar heen kunnen geïnteresseerden de laatste updates volgen via social media. Bij vragen of voor samenwerkingen is het team altijd bereikbaar.
Door: Sophie Team EK Schapendrijven

Het team uitgelicht

Albert Scheper

Dit is Albert Scheper uit het prachtige Oost-Groningen. Zijn passie voor de sport komt uit een grote bewondering: hij vindt het razend knap dat een handler oog kan hebben voor zowel de schapen als de hond. Wat hij zo mooi vindt aan de sport is dat zowel beginners als gevorderden op hun geheel eigen manier van de sport kunnen genieten.

Albert is een echte regelaar en zal zich voor het EK bezighouden met de jury’s, vrijwilligers, de puntentelling en nog veel meer. Hij kijkt nu al uit naar die allereerste run in augustus!

Bianca Langras

Dit is Bianca Langras. Ze woont in Brabant en schapendrijven is een echte passie. Het trainen geeft haar energie. Ze geniet van het samenwerken met honden en schapen, het samen tot oplossingen komen. Bianca houdt van droge humor, van buiten zijn en van het trainen met andere handlers.

Ze is een oude bekende, want ook bij het WK van 2017 zat ze in de organisatie. Toen Erik haar weer vroeg voor een nieuw evenement, was er dan ook geen twijfel. Ze heeft er zin in!

Chris van Noije

Dit is Chris van Noije uit Sprang-Capelle. Vijfentwintig jaar geleden kocht hij zijn allereerste border collie en werd hij direct verliefd op de sport. Hij is een echt buitenmens en vindt het prachtig om een jonge hond te zien opgroeien. Ook Chris is een oude bekende, die eerder meehielp met het WK 2017.

Het organiseren van een evenement als dit, vindt hij geweldig. Met een enthousiaste groep alles opbouwen en voorbereiden. En dan op de eerste wedstrijddag alles zien samenkomen. Chris zal zich onder meer bezighouden met de opbouw van het parcours. Hij heeft er zin in!

Erik Groot

Dit is Erik Groot, hij is initiatiefnemer en staat aan het hoofd van de organisatie van het EK Schapendrijven. In 2017 organiseerde hij met zijn team de wereldkampioenschappen in Hoogwoud. Op diezelfde plek vindt straks ook het EK plaats. Die kick die je krijgt als een evenement zo loopt als je hoopte en wanneer iedereen blij is, is onbetaalbaar voor hem. Erik kijkt nu al uit naar de enthousiaste vrijwilligers en sportieve handlers die straks uit alle windstreken komen.

Als handler kent hij het gevoel om een tijd naar een grote wedstrijd toe te werken, het bijzondere gevoel als je op zo’n veld mag starten. Hij heeft het zelf meerdere keren meegemaakt. Erik geniet nu al van de fijne samenwerking met zijn team en kijkt uit naar een fantastische competitie in augustus!

Inge Scheper

Dit is Inge Scheper, samen met Albert trotse eigenaar van drie border collies en een mooi koppeltje Coburger Fuchs schaapjes. Het magische van een evenement als deze vindt ze de sfeer en de fijne drukte eromheen en het werken met een enorm gemotiveerd team. Ze kijkt nu al uit naar de fantastische runs en handlers uit Europese landen.

Net als het hele team hoopt ze dat COVID-19 het evenement niet te veel zal overschaduwen. Gelukkig houdt de organisatie overal rekening mee en zal het EK ook online te volgen zijn.

Marco Koens

Dit is Marco Koens, uit Enschede. Het samenwerken met mens en dier is wat hij het mooiste vindt aan schapen drijven. Marco maakt ook deel uit van het vaste team dat al vaker grote trials organiseerde en hij heeft een grote passie voor de sport. Van de vroegste voorbereiding tot de laatste dingen opruimen na de finaledag: het is het allemaal waard als je mensen weer tevreden naar huis ziet keren. Marco verheugt zich op een fantastische competitie in de zomer!

Ouisal Belghitti Alaoui

Dit is Ouisal Belghitti Alaoui, trotse eigenaar van zes Border Collies en uit het mooie Arnhem. Toen Erik haar weer vroeg te course directen, stond Ouisal meteen weer te popelen.

Ze kijkt met warme herinneringen terug op de passie waarmee het team eerder samenwerkte. Ze voelt zich vereerd weer onderdeel uit te maken van de organisatie van zo’n groot evenement. En, zoals je kan verwachten van Ouisals aanstekelijke enthousiasme, ze kan niet wachten met haar collega’s een fantastisch EK 2021 neer te zetten!

Ronnie van Huet

Dit is Ronnie van Huet, uit de Achterhoek. Ronnie nam twee keer deel aan een WK, was betrokken bij de organisatie van het WK in 2017 en doet sinds jaar en dag aan schapendrijven. Toen hij zijn eerste border collie ooit keer bij de schapen zette, zag hij zijn hond veranderen van huishond in werkhond. Op dat magische moment was zijn passie geboren.

Tijdens dit EK zal Ronnie onder meer als course director optreden. Hij kijkt er nu al naar uit om aan het einde van de finaledag het glas te heffen op de nieuwe Europese kampioen!

Thijs Gottmer

Dit is Thijs Gotmerr. Hij woont op een boerderijtje aan de Rijn bij Arnhem. Vijfentwintig jaar geleden kocht hij zijn eerste Border Collies. Niets zo ontspannend als je hond trainen na een dag hard werken. Je schapen precies krijgen waar je ze wil hebben, dat heeft gewoon iets geweldigs.

Thijs nam eerder deel aan verschillende Trials en is een ervaren jurylid en course director, waarvan het hoogtepunt voor hem toch wel het WK in Hoogwoud was.  Hij is daarom ook blij om aanstaande augustus terug te keren op dezelfde velden voor het EK!

Terug naar boven